Kinderopvang

Bij EC ’t Sparrenbos bieden we verschillende dagopvangvormen aan.
We hebben:

  • een babygroep (van 0-2 jaar)
  • een verticale groep (van 0-4 jaar)
  • een peutergroep (van 2-4 jaar)
  • een peuterarrangement (van 2,5-4 jaar)

Elke groep heeft zo zijn voordelen. Zo kan je baby rustig opgroeien tussen leeftijdsgenootjes, je peuter uitdaging vinden bij leeftijdsgenootjes of kies je ervoor dat je kind in de verticale groep veel kan leren van de oudere kinderen en andersom.
Welke groep je ook kiest, we bieden voor elke kind passende activiteiten aan.

Meer weten? Kom een keer een kijkje nemen en bekijk onze foto’s op
www.kanteel.nl/locatie/t-sparrenbos  

Wil je je kind inschrijven? Dat kan via www.kanteel.nl/inschrijven.

 

De babygroep

Bij de babygroep wordt zoveel mogelijk het eigen slaap- en eetritme van je baby gevolgd. We kijken goed of je kind moe is of rust nodig heeft. We vinden gezamenlijk aan tafel eten een gezellig en fijn moment. Daarom doen we dit graag samen met de kinderen die dit kunnen. Activiteiten lopen als een ‘rode draad’ door de dag heen. Wij stimuleren je kind met de taalontwikkeling, de sociale ontwikkeling en de lichamelijke ontwikkeling door middel van: knuffelen, dansen, muziek maken, verven, buiten spelen, snoezelen enz. 
Worden kinderen 2 jaar, dan zijn kinderen vaak toe aan meer uitdaging, ander spelmateriaal en andere activiteiten. Dit is dan ook de leeftijd dat ze vanaf de babygroep overgaan naar de peutergroep of de verticale groep.

De verticale groep

Bij de verticale groep lopen baby- en peutermomenten door elkaar heen. Baby’s slapen meer dan de peuters, zodat er ruimte genoeg is om ook alleen met de oudere kinderen activiteiten te doen. De verzorgingsmomenten van de baby’s zijn een mooie aanleiding voor de grotere kinderen om mee te helpen om bijvoorbeeld de fles vast te houden. Kinderen leren in een verticale groep om verschillende rollen te oefenen; ze groeien van jongste kind naar oudste kind. Bovendien leren kinderen al op jonge leeftijd rekening te houden met elkaar: met klein speelgoed speel je als peuter aan tafel. Voor de baby’s is het belangrijk dat een kind niet te veel prikkels krijgt. Daarom zoeken we altijd bewust naar de rustmomenten en een rustige omgeving voor de baby’s. Doordat de kinderen vier jaar in dezelfde groep verblijven is dit echt een veilige vertrouwde plek voor ze. Het biedt tevens de mogelijkheid samen met hun broertje of zusje op één groep te spelen.

Het peuterarrangement

Op maandag- en donderdagochtend of op dinsdag- en vrijdagochtend bieden wij voor kinderen vanaf 2,5 jaar het peuterarrangement aan. Kinderen ontdekken en spelen samen met leeftijdsgenootjes volgens het Vroege en Voorschoolse educatieprogramma Uk en Puk. Er wordt gewerkt in thema’s, aan verschillende ontwikkelingsgebieden (zoals taal, motoriek en sociaal-emotioneel). Zo wordt de stap naar de basisschool een stukje kleiner. Bij het peuterarrangement beginnen de kinderen de dag met vrij spelen. Als alle kinderen er zijn starten we met een kringgesprek. De kinderen mogen vertellen over wat hen bezighoudt en aan de hand van Puk kaarten wordt het ochtendprogramma doorgenomen. Daarna is er tijd voor activiteiten en om te spelen in de “speelhoeken” en daarna fruit te eten en te drinken. De ochtend wordt afgesloten met buiten spelen en een afscheidsliedje.

Peutergroep

Op de peutergroep hebben we een vast dagritme dat een belangrijke basis is voor de dag: eetmomenten, verzorgingsmomenten en slaaptijden wisselen we af met activiteiten. De groep is ingedeeld in verschillende hoeken, waarin kinderen samen of alleen hun eigen spel kunnen spelen. Daarnaast bieden wij activiteiten aan, waar de kinderen vrijblijvend aan deel kunnen nemen. Hiermee stimuleren wij kinderen om zich spelenderwijs te ontwikkelen en in eigen tempo de wereld te ontdekken. Bij de peutergroep beginnen de kinderen de dag met vrij spel. Als alle kinderen gebracht zijn, gaan we gezellig met zijn allen aan tafel. Dit is een moment van rust waarbij er aandacht is voor elkaar. Wij stimuleren de kinderen om naar elkaar te luisteren, zodat ze kunnen vertellen wat ze hebben meegemaakt, we zingen samen liedjes, drinken gezamenlijk wat en eten fruit. Deze gezamenlijke start is ook een duidelijk markeringspunt, waarbij we met de kinderen aan de hand van de puk kaarten de dagindeling doornemen. 

Uk en Puk

Binnen ons kinderdagverblijf en het peuterarrangement werken wij met methode Uk en Puk; deze educatieve methode is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0-4 jaar. Er wordt in het kinderdagverblijf breed gewerkt met verschillende thema's, waarbinnen verschillende ontwikkelingsgerichte activiteiten worden aangeboden. De activiteiten zijn bedoeld om de brede ontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Alle ontwikkelingsgebieden komen hierdoor spelenderwijs aan bod.